Verbeter de online vindbaarheid van je website met zoekwoorden

02/05/2023 - 11:51

Als je een website hebt, is het belangrijk dat je online vindbaar bent. Mensen moeten je website vinden wanneer ze op zoek zijn naar informatie, producten of diensten die jij aanbiedt. Via zoekmachineoptimalisatie (SEO) bouw je aan je online vindbaarheid. Een belangrijk onderdeel van SEO is het gebruik van zoekwoorden. Ontdek wat  zoekwoorden zijn, waarom ze belangrijk zijn voor SEO en hoe je ze kunt vinden en gebruiken voor betere online vindbaarheid.

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn woorden of zinnen die mensen gebruiken om te zoeken naar informatie, producten of diensten op het internet. Bijvoorbeeld: als iemand zoekt naar een copywriter in Brugge, kan hij of zij zoeken op de zoekwoorden "copywriter Brugge". Je vindt dan bijvoorbeeld kimschrijft.be, een copywriter in Brugge. Met deze zoekwoorden is de kans groter dat de persoon haar website vindt.

Of wanneer iemand zoekt naar “parketvloeren plaatsen Izegem”, vind je meteen parketvloerenbossuyt.be. Zoals je merkt, is de locatie ook altijd belangrijk. Je website zal makkelijker lokaal gevonden worden dan nationaal. Mensen zoeken vaak naar iemand of iets in hun buurt, waardoor je zo relevanter bent.

Waarom zijn zoekwoorden belangrijk voor SEO?

Zoekwoorden zijn belangrijk voor SEO omdat zoekmachines zoals Google en Bing deze gebruiken om te bepalen welke websites het meest relevant zijn voor een bepaalde zoekopdracht. Als je de juiste zoekwoorden op de juiste plaatsen op je website gebruikt, is de kans groter dat je hoger scoort in de zoekresultaten. Je wordt meer getoond omdat je website duidelijk naar zoekmachines communiceert wat het aanbiedt, waardoor ze jouw website beter matchen met de zoekopdracht van mensen. Zo verkrijg je meer verkeer naar je website en meer potentiële klanten.

Hoe vind je zoekwoorden?

Er zijn verschillende manieren om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor jouw website:

  • Brainstormen: Denk na over de producten, diensten en informatie die je aanbiedt en maak een lijst van de woorden en termen die mensen waarschijnlijk gebruiken om te zoeken naar deze zaken.
  • Gebruik Google: Typ bijvoorbeeld de eerste paar woorden van een zoekopdracht in en kijk welke suggesties Google geeft (Google Suggest). Kijk ook welke alternatieven Google voorstelt in de lijst van zoekresultaten.
  • Gebruik een zoekwoorden tool: Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je zoekwoorden kunt vinden, zoals Google Zoekwoordplanner, SEMrush en Ahrefs. Deze betalende tools geven je inzicht in het zoekvolume van bepaalde zoekwoorden en helpen je bij het vinden van gerelateerde zoekwoorden. Zoek je gratis SEO-tools? Dan kan je bijvoorbeeld Wikipedia gebruiken, Google Trends of Bing Webmaster Tools

Hoe gebruik je zoekwoorden voor betere online vindbaarheid?

Nu je weet wat zoekwoorden zijn en hoe je ze kunt vinden, is het tijd om ze op de juiste manier te gebruiken op je website voor betere online vindbaarheid:

  • Gebruik zoekwoorden in de titel van je pagina: De titel van je pagina is een van de belangrijkste elementen voor SEO. Zorg ervoor dat je de belangrijkste zoekwoorden opneemt in de titel van je pagina.
  • Gebruik zoekwoorden in de URL van je pagina: De URL van je pagina is ook belangrijk voor SEO. Zorg ervoor dat je de belangrijkste zoekwoorden opneemt in de URL van je pagina.
  • Gebruik zoekwoorden in de tekst van je pagina
  • Gebruik zoekwoorden in de koppen: De koppen op je pagina (zoals H1, H2, H3, etc.) zijn belangrijk voor zowel lezers als zoekmachines. Zorg ervoor dat je de belangrijkste zoekwoorden opneemt in de koppen op je pagina.
  • Gebruik zoekwoorden in de tekst: Zorg ervoor dat je de belangrijkste zoekwoorden opneemt in de tekst van je pagina, maar overdrijf niet. Het is belangrijk dat de tekst natuurlijk leesbaar blijft en niet volgepropt wordt met zoekwoorden.
  • Gebruik zoekwoorden in de meta beschrijving: De meta beschrijving is de korte samenvatting die getoond wordt in de zoekresultaten. Zorg ervoor dat je de belangrijkste zoekwoorden opneemt in de meta beschrijving om je pagina aantrekkelijker te maken voor potentiële bezoekers.
  • Gebruik zoekwoorden in afbeeldingen: Afbeeldingen op je website kunnen ook bijdragen aan je online vindbaarheid. Geef afbeeldingen een beschrijvende naam en zorg ervoor dat de alt-tag (alternatieve tekst) de belangrijkste zoekwoorden bevat.

Zoekwoorden zijn slechts een van de vele factoren die bijdragen aan de online vindbaarheid van je website. Daarnaast zorg je best voor kwalitatief hoogwaardige content, goede interne en externe links en een snelle laadtijd van je website. Door al deze factoren te combineren, kun je zorgen voor een betere online vindbaarheid en meer succes online.

Online groeien met je website?

Vraag vrijblijvend meer info aan