Let op deze signalen om spam mails te herkennen

26/01/2023 - 16:44

E-mailspam is een groot probleem in onze digitale wereld. Elke dag worden miljoenen mensen overspoeld met ongewenste e-mails die proberen hen te misleiden, te bedriegen of hen persoonlijke informatie te ontfutselen. Helaas kan dit leiden tot ernstige gevolgen, zoals identiteitsdiefstal, virussen op uw computer of zelfs financieel verlies. Gelukkig zijn er een aantal signalen waaraan u kunt herkennen of een e-mail spam is. Spammers worden slimmer, waardoor de e-mails grammaticaal correct kunnen zijn. Gelukkig zijn er nog andere signalen. Door deze signalen te leren herkennen, kunt u uzelf beschermen tegen de gevaren van e-mailspam.

Wat zijn de signalen waarop we moeten letten?

1. Controleer het e-mailadres van de afzender

Een van de eerste signalen van een spam mail is de afzender. Spammers gebruiken vaak valse of verdachte afzendersnamen, zoals "admin@yourbank.com" of "noreply@paypal.com". Als de afzender van een e-mail u niet bekend voorkomt of verdacht is, is de kans groot dat het spam is.

2. Kijk na of de inhoud dreigende taal bevat of een dreigende boodschap

Een ander duidelijk signaal van een spam mail is de inhoud. Spammers proberen vaak de aandacht te trekken door te dreigen dat bv. je domeinnaam zal verdwijnen of dat je mailboxen worden gestopt. Dat wordt gevolgd door een boodschap dat je snel of dringend moet reageren. Omdat ze inspelen op onzekerheid, willen ze je overtuigen om te betalen. Negeer de e-mail en verwijder die. ga er zeker niet op in

3. Hyperlinks en bijlagen

Hyperlinks en bijlagen in e-mails zijn ook een belangrijk signaal van e-mailspam. Spammers gebruiken vaak deze elementen om u te verleiden om op een link te klikken of een bijlage te openen. Dit kan leiden tot het downloaden van een virus op uw computer of het verstrekken van persoonlijke informatie aan de spammer. Als u een e-mail ontvangt met een verdachte hyperlink of bijlage, is het het beste om deze niet te openen.

4. Taalgebruik

Een ander duidelijk signaal van e-mailspam zijn de taal- en grammaticafouten. Spammers zijn vaak niet goed in het schrijven van correcte zinnen en maken vaak veel fouten. Als een e-mail vol staat met taal- en grammaticafouten, is de kans groot dat het spam is. Jammer genoeg bestaan er heel goede vertaalmachines, waardoor e-mails van spammers vaak in correct Nederlands zijn. Je moet dus letten op andere signalen.

5. Verzoek tot betalen of gegevens

Een verzoek om persoonlijke informatie of geld over te maken is ook een duidelijk signaal van e-mailspam. Spammers proberen vaak persoonlijke informatie te verkrijgen, zoals creditcardgegevens, wachtwoorden of bankgegevens. Als een e-mail u vraagt om persoonlijke informatie te verstrekken of geld over te maken, moet u altijd voorzichtig zijn. Zelfs als de e-mail lijkt te komen van een betrouwbare bron, is het het beste om de aanvraag niet te vertrouwen en contact op te nemen met de desbetreffende organisatie om te verifiëren of de aanvraag legitiem is.

Of neem zeker contact op met Livalos. We antwoorden je graag of een e-mails vals is of niet.

6. Een dringend verzoek tot actie

Een ander signaal van e-mailspam is de urgentie. Spammers proberen vaak de ontvanger onder druk te zetten om snel te reageren of te handelen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van een "tijdelijke aanbieding" of een "snelle actie vereist". Als een e-mail u vraagt om snel te handelen, moet u altijd voorzichtig zijn.

7. Afwezigheid van op-out mogelijkheden

Tot slot, een ander signaal van e-mailspam is de afwezigheid van opt-out-mogelijkheden. Legitieme organisaties zullen u vaak de mogelijkheid bieden om u af te melden voor e-mails of om uw e-mailadres te verwijderen uit hun mailinglijst. Als een e-mail geen opt-out-mogelijkheid biedt, is de kans groot dat het spam is.

Spamsignalen samengevat voor website-eigenaars

In samenvatting, e-mailspam is een groot probleem in onze digitale wereld. Door te weten wat de signalen van een spam mail zijn, kunt u zich beschermen tegen de gevaren van e-mailspam. Let op signalen zoals een verdachte afzender, ongepaste inhoud, verdachte hyperlinks of bijlagen, taal- en grammaticafouten, verzoeken om persoonlijke informatie of geld over te maken, urgentie, afwezigheid van opt-out-mogelijkheden. Als u een e-mail ontvangt die een of meer van deze signalen bevat, moet u voorzichtig zijn en de e-mail niet openen of reageren.

Wil je je website beter beveiligen of heb je vragen over spam?

Win advies in bij onze website-experts