Hoe kies je een goede domeinnaam?

21/09/2021 - 10:00

Iedere website heeft een goede domeinnaam met een extensie nodig. De algemene regel is dat je jaarlijks je domeinnaam verlengt. Laat je dus zeker niet vangen om meteen voor een lange periode te huren. En huur enkel verschillende domeinnamen en/of extensies wanneer dit past binnen je domeinnaamstrategie!

Domeinnaamstrategie als basis van je online succes

De juiste domeinnaam kiezen is een belangrijk element in het succes van je website, want het bepaalt het effect van je SEO wanneer je hiermee aan de slag gaat. Als je hier niet goed over nadenkt, dan kan dit gevolgen hebben op het resultaat van je website.

De keuze van een domeinnaam bestaat uit twee delen:

 • Welke extensie kies je voor de domeinnaam van je website (.be, .com, .eu of zelfs .vlaanderen enz...)
 • Kies je voor een domeinnaam die je merk bevat of vooral belangrijke zoekwoorden?

Onderzoek altijd of je domeinnaam nog beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld via:

Sta stil bij je belangrijkste doelpubliek

Waar moet je rekening mee houden wanneer je een domeinnaam en extensie kiest?

Er zijn verschillende mogelijkheden, met elk hun voor- en nadelen. Het vertrekpunt is altijd je doelpubliek.
Even enkele voorbeelden:

 • Je bent een Belgisch bedrijf dat enkel focust op de Belgische markt. Dit is een makkelijke situatie.
  Je kiest altijd voor een .be domeinnaamextensie.
  Met een .be duid je immers aan dat je je enkel richt op België

 • Je bent een Belgisch/Nederlands bedrijf dat focust op de Belgische én Nederlandse markt. In deze situatie kies je best voor zowel een .be als een .nl website. Maar de inhoud van beide websites moet zo goed als volledig uniek zijn. Je mag nooit dezelfde teksten gebruiken voor beide websites, want Google zal dat beschouwen als plagiaat. Arbeidsintensief, maar met resultaat.

  Een andere optie is dat je kiest voor een .com of .eu domeinextensie en de inhoud van je website centraliseert in een Nederlandstalige versie. Indien nodig kan u op de contactpagina de gegevens voor beide landen specifiek vermelden.

 • Wanneer je focust op de internationale markt kies je best voor lokale extensies in alle landen waar je actief bent. Door deze op de juiste manier in te zetten in uw linkbuilding proces, kan u er een sterk internationaal netwerk van maken. Wanneer je internationaal gericht bent. Dan zorg je er best ook voor dat de inhoud op je website beschikbaar is in meerdere talen.

Domeinnamen zijn 'big business'

Wanneer je een domeinnaam kiest voor je website kan het zijn dat je domeinnaam met een specifieke extensie al bezet is.

Wat moet je dan doen? Geen paniek!

Er zijn verschillende opties wanneer je domeinnaam met de extensie die je wou bezet is.

 • Kijk of je domeinnaam beschikbaar is met een andere extensie (.be, .nl, .com, .eu,...)
 • Zoek een alternatieve domeinnaam met andere woorden of tekens. Kijk of je een combinatie kan maken met een belangrijk zoekwoord en je bedrijf- of merknaam.

Wat je zeker niet moet doen is de bezette domeinnaam proberen kopen. De bedragen die gevraagd worden lopen makkelijk op tot 100.000 EUR
Het is dus beter om een alternatief te vinden waarmee je het succes van je website opbouwt.

Laat je niet vangen door domeinnaam spammers

Een domein voor je website verleng je best jaarlijks. Met zo een jaarlijkse verlenging kan je de domeinnaam altijd stopzetten wanneer je wil. Zeker wanneer je je website laat beheren door je website partner, is een jaarlijkse verlenging de beste optie.

Als je niet tevreden bent van je partner, dan kan je met een jaarlijkse verlenging makkelijk je domeinnaam laten verhuizen naar een nieuwe partner of de domeinnaam zelf in beheer nemen.

Verlengen voor meteen 10 jaar is mogelijk, maar niet aan te raden. Want je betaalt meteen de volledige prijs.Dan moet je zeker zijn dat je voor minstens 10 jaar lang je website blijft houden en bij dezelfde website partner blijft.

Er zit bovendien niemand zit te azen op je domeinnaam. Ook niet met andere extensies. Blijf dus vooral rustig en ga niet over tot het kopen van andere extensies als dat niet nodig is voor je bedrijf. Geloof dus vooral niet het voorbeeld van onderstaande SPAM e-mail.

Heb je vragen over je domeinnaam of wil je een nieuwe website laten maken? Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Hulp nodig bij het kiezen van je domeinnaam en het maken van je website?

Ontvang vrijblijvend advies